Utrecht - Janskerkhof 262023.0011

 

Vervolg literatuur:

 

 2023

- Nieuws over de Janskerk. Bron: https://janskerkgemeente.nl/nieuws-over-de-janskerk, 14 juni 2023.
(In het nieuwsbericht informeert de Oecumenische Janskerkgemeente haar achterban over de ontwikkelingen met betrekking tot het kerkgebouw. De eigenaar is de Protestantse Gemeente Utrecht (PGU). Deze verhuurt de kerk al ruim 40 jaar voor de zondagen (en incidenteel doordeweeks) aan de Oecumenische Janskerkgemeente. De verhuur voor andere doeleinden in de rest van de week brengt niet genoeg op. Er is daarom een nieuwe, permanente (hoofd)huurder gezocht en gevonden - naast de verhuur aan de Oecumenische Janskerkgemeente.
Dat is de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Deze heeft Janskerkhof 12 aangekocht. Dat pand heeft echter niet voldoende ruimte voor collegezalen en andere functies. Deze zullen in de Janskerk ondergebracht worden. Op 14 juni 2023 (datum van dit bericht en het persbericht) is besloten dat de verhuizing vanuit Groningen en Amsterdam doorgaat.
"Daarvoor zal een verbouwing plaatsvinden, waardoor er transparante zaalruimtes ontstaan in het schip, het romaanse deel van de kerk (het eerste deel van de kerk als je binnenkomt). [...] Een deel van de ruimtelijkheid van de kerk zal verdwijnen door de inbouw. Een deel van onze tijd en energie de komende jaren zal gaan naar het goed afstemmen van de verbouwing en vervolgens met elkaar uitvinden hoe we de ruimte delen op een vruchtbare manier."
Verdere toelichting en overleg met de achterban, de geloofsgemeenschap, zal plaatsvinden op zondag 25 juni.)

- Nijssen, Ben, "Klappertanden in een koude kerk". In: Binnenstadskrant, themanummer 'Winter', (periodiek voor de Binnenstad van Utrecht), [jrg 28, nr 4] 12-2023, blz. 7 (Het is niet haalbaar om de Jacobikerk, de Nicolaikerk en de Janskerk 's winters warmer te stoken dan 10 graden. In de zoveel grotere Domkerk wordt 7 graden aangehouden, met stadverwarming, die in de jaren '80 is aangebracht. Uit zes putten in de vloer komt warme lucht. Voor bezoekers is het er koud, in de banken is voetverwarming en er zijn dekens en warme kussens beschikbaar. Voor de kerk is kou geen probleem, voor het orgel zijn temperatuurschommelingen ongewenst. Hoewel warme lucht opstijgt, is het onder de gewelven op 33 m hoogte niet warmer dan beneden, doordat de hoge vensters (ondanks glazen achterzetplaten) en doordat de kap niet geïsoleerd is. Er wordt nagedacht over infrarood-panelen bij de banken.)

 2024

- Kerkhof, Merlijn, "Interview met Laurens de Man, organist". In: Volkskracht, 28-02-2024. (Laurens de Man is de eerste organist die de Nederlandse Muziekprijs krijgt, een staatsprijs, waar hij onder meer blij mee is, omdat het een erkening is van het orgel als belangrijk instrument in de wereld van de muziek. Omdat hij organist is van de Janskerk in Utrecht, maakt hij zich zorgen over plannen die zijn orgel raken. Het positieve element is dat de kerk beschikbaar blijft voor de kerkelijke vieringen. Maar tegelijk gaat de Protestantse Theologische Universiteit de kerk huren voor tenminste 30 jaar. Voor het gebruik zijn er kantoren in de zijbeuken gepland. De eigenaar is de Protestantse Gemeente Utrecht. die blij is met de plannen. Maar als organist van de Janskerk heeft De Man grote zorgen over de gevolgen voor de akoestiek van de kerk.
Dankzij de Muziekprijs krijgt hij in een twee-jarig traject de kans om zich verder te ontwikkelen in onder meer inprovisatie. En ook kreeg hij een bijdrage voor het opnemen van twee albums. Het levert weer meer erkenning op, maar sinds hij het Prinses Christina Concours won, is zijn talent wel overal bekend. Hij ziet voor zichzelf wel een rol als ambassadeur van het orgelweggelegd, zeker nu veel kerken leeg komen te staan of verbouwd worden voor totaal andere functies. Zijn ideaal: "de Sint-Gertrudiskerk hier in Utrecht [Amaliadwarsstraat 2A, voorm. RK-kerk - jp 03-2024] is onlangs omgebouwd tot sportschool. Die opent volgende week. Ik zou daar graag wat mooie orgelmuziek spelen terwijl de mensen aan het sporten zijn.")

- Maliepaard, Lies, "Voorbereidingen verbouwing Janskerk gestart". In: Wijs (periodiek van de Oecumenische Janskerkgemeente), 2024, nr 4, blz. 17 ("Op 29 april was er de aftrap voor de verbouwing van de Jankerk", de leiding is in handen van De Protestantse Theologische Universiteit, die de kerk voor 30 jaar huurt. De Oecumenische Janskerkgemeente huurt een gedeelte. Architect Van Hoogevest ontwerpt de inrichting van kerk en kosterswoning, met collegezalen, studieplekken, trappen en een koffiehoek. Het gedeelte bij de ingang wordt heel anders, zowel in de breedte als in de hoogte. Vermoedelijk krijgen de zijbeuken een verdieping, het westelijke deel van het middenschip krijgt een "flexibele invulling". Het transept en koor worden niet verbouwd. Er is veel aandacht voor verduurzaming, zoals door isolatie van de ramen en het dak. Het ontwerp wordt in juli ingediend bij de gemeente voor de verkrijging van de bouwvergunning. De bedoeling is met de bouw begin 2025 te starten. Vóór die tijd moet nog veel geregeld worden, ook voor de Janskerkgemeente is nog veel onduidelijk.)

- Seine, Famke, "Janskerk wordt verbouwd: vanaf volgend jaar ruimte voor colleges". In: Algemeen Dagblad (AD), 24-07-2024. (De Protestantse Theologische Universiteit brengt de masteropleidingen in Amsterdam en Groningen over naar Utrecht. "Het is uniek dat een theologische universiteit op deze manier is gehuisvest: een academisch pand op Janskerkhof en Jansdam in combinatie met een monumentale kerk.")